понедељак, 1. децембар 2008.

GAJENJE PSENICNE TRAVE U KUCNIM USLOVIMA

Pseinca trava se uspesno moze gajiti u kucnim uslovima ako joj se obezbedi cist i prozracan prostor sa temp. od 18- 20 stepeni i po mogucnosti da je bar par sati izlozena suncu.Ako niste u mogucnosti stvoriti ovako idealne uslove,gajite hranu u stanu u kome zivite,videcete da to i tada moze biti uspesno.

1.Seme psenice pre pripreme za sijanje , treba drzati u frizideru najmanje jedan dan.

2.Tako ohladjeno seme psenice treba staviti u teglu, ili drugu posudu, u kojoj ce da bubri.Seme treba oprati mlakom
vodom, menjajuci vodu dva do tri puta.


3.Posle pranja seme psenice preliti mlakom vodom tako da zapremina vode bude duplo veca od zapremine semena.Preko otvora tegle stavite gazu i pricvrstite je gumicom. Umesto gaze mozete koristiti izbuseni ili resetkasti poklopac namenjen za klijanje semena. Zatim tako pripremljeno seme , ostavite 12 sati da bubri na sobnoj temperaturi.




4. Vodu u kojoj je bubrilo seme , nemojte baciti, vec je popijte jer je obogacenja mineralima i vitaminima koji se naravno nalaze u semenu.


5. Posle bubrenja seme psenice treba dobro ocediti, cime je ono spremno za sejanje.Jos bolje ako seme do sejanja ostavite u tegli da klija bez vode 12-24 sata.


6. U posudu za gajenje trave stavite zemlju za cvece.Debljina sloja treba da bude oko 4 cm.Zemlju u posudi poravnati i pritiskajuci rukom blago nabiti.







7.Preko zemlje,posipanjem, naneti tanak sloj zeolita za tretman zemlje ili zeloita za stocnu upotrebu. Zeolit ima ulogi da cisti i zemlju i sebe od mogucis zagadjivaca, sprecava pojvavu budji u travi i daje bolji prinos psenicne trave.



8.Zato po tako pripremljenoj zemlji, gusto posejati prethodno nabubreno seme. Preko semena blago politi vodom tako da zemlja bude vlazna,ne mokra.

9.Posle sejanja posudu prekriti krpom,po mogucnosti tamnom, ili za to pripremljenim poklopcem, i ostaviti da stoji tri dana.

10.Svaki dan posejanu psenicnu travu treba polevati, tako da zemlja uvek bude vlazna.Posle tri dana posudu treba otkriti da trava dalje raste na svetlom prostoru.


11.Zavisno od temperature psenicnu travu treba jedanput ili dvaput dnevno blago polivati, tako da zemlja bude vlazna a ne mokra. Polevanje se moze
obavljati na prikazan nacin ili sipanjem vode u posudu podmetac ispod posude s travom.
12. Sledecih dana , uz redovono polevanje, gledajte i uzivajte kako trava raste.Osmi dan posle sejanja psenicna trava izraste do 18 cm. Osmi dan i naravno narednih dana psenicna trava je zrela za daljnu upotrebu.